Vilkår og betingelser
Artikkel 1 - Definisjoner I disse vilkårene forstås følgende: Angrefrist: perioden hvor forbrukeren kan benytte seg av sin angrerett; Forbruker: den fysiske personen som ikke handler i utøvelse av yrke eller virksomhet og som inngår en avtale på avstand med næringsdrivende; Dag: kalenderdag; Langsiktig avtale: en avtale på avstand som omhandler en rekke produkter og/eller tjenester, hvor leverings- og/eller kjøpsplikten er fordelt over tid; Varig medium: ethvert medium som gjør det mulig for forbrukeren eller næringsdrivende å lagre informasjon rettet personlig til dem, på en måte som tillater fremtidig konsultasjon og uendret reproduksjon av lagret informasjon; Angrerett: muligheten for forbrukeren til å avstå fra avtalen innen angrefristen; Næringsdrivende: den fysiske eller juridiske personen som tilbyr produkter og/eller tjenester på avstand til forbrukere; Avtale på avstand: en avtale som inngås i sammenheng med et system for fjernsalg av produkter og/eller tjenester, der det frem til avtaleinngåelse utelukkende benyttes én eller flere teknikker for fjernkommunikasjon; Teknikk for fjernkommunikasjon: middel som kan benyttes for inngåelse av en avtale, uten at forbrukeren og næringsdrivende samtidig befinner seg i samme rom; Generelle vilkår og betingelser: de foreliggende generelle vilkårene for næringsdrivende.
Artikkel 3 – Anvendelighet Disse generelle vilkårene gjelder for ethvert tilbud fra næringsdrivende og for enhver avtale inngått på avstand mellom næringsdrivende og forbruker. Før avtalen inngås, skal teksten til disse generelle vilkårene gjøres tilgjengelig for forbrukeren. Dersom dette ikke er mulig, vil det før avtalen inngås bli opplyst om at vilkårene kan gjennomgås hos næringsdrivende og at de vil bli sendt kostnadsfritt til forbrukeren på forespørsel. Dersom avtalen inngås elektronisk, kan det i motsetning til foregående bestemmelse gis tilgang til vilkårene elektronisk på en måte som gjør det mulig for forbrukeren å lagre dem på et varig medium. Dersom dette ikke er mulig, vil det bli opplyst hvor vilkårene kan leses elektronisk og at de kostnadsfritt vil bli sendt til forbrukeren. Ved motstridende vilkår mellom spesifikke produkt- eller tjenestevilkår og disse generelle vilkårene, vil forbrukeren kunne påberope seg den bestemmelsen som er mest gunstig for vedkommende. Dersom en eller flere bestemmelser i disse vilkårene på noe tidspunkt helt eller delvis blir ugyldige, vil avtalen og de gjenværende vilkårene fortsatt være gjeldende, og bestemmelsen vil bli erstattet med en som samsvarer så mye som mulig med den opprinnelige bestemmelsens formål. Situasjoner som ikke er dekket av disse vilkårene, må vurderes i henhold til ånden i de generelle vilkårene. Uklarheter om tolkningen eller innholdet av én eller flere bestemmelser i vilkårene skal tolkes i samsvar med ånden i disse vilkårene.
Artikkel 4 – Tilbudet Dersom et tilbud har en begrenset gyldighetsperiode eller gis under spesifikke betingelser, skal dette uttrykkelig angis i tilbudet. Tilbudet er uforpliktende. Næringsdrivende har rett til å endre og tilpasse tilbudet. Tilbudet inneholder en fullstendig og nøyaktig beskrivelse av de tilbudte produktene og/eller tjenestene. Beskrivelsen skal være tilstrekkelig detaljert for at forbrukeren kan vurdere tilbudet riktig. Dersom næringsdrivende benytter seg av bilder, skal disse være en sannferdig gjengivelse av de tilbudte produktene og/eller tjenestene. Åpenbare feil eller misforståelser i tilbudet er ikke bindende for næringsdrivende. Alle bilder, spesifikasjonsdata i tilbudet er indikative og kan ikke danne grunnlag for erstatning eller opphevelse av avtalen. Bilder ved produkter skal være en sannferdig gjengivelse av de tilbudte produktene. Næringsdrivende kan ikke garantere at de viste fargene nøyaktig samsvarer med de virkelige fargene på produktene. Hvert tilbud skal inneholde nok informasjon slik at forbrukeren vet hva deres rettigheter og plikter er ved aksept av tilbudet. Dette gjelder spesielt: eventuelle kostnader for frakt; måten avtalen vil bli inngått på og hvilke trinn som kreves; om angreretten gjelder; betalingsmåten, levering og gjennomføring av avtalen; fristen for å akseptere tilbudet eller perioden tilbudet gjelder for; kostnaden for bruk av fjernkommunikasjonsteknologi dersom denne baseres på annet enn ordinær takst; om avtalen vil bli arkivert etter inngåelse og, hvis ja, på hvilken måte den kan konsulteres av forbrukeren; måten forbrukeren, før avtaleinngåelse, kan kontrollere og om nødvendig rette de opplysningene som er gitt i forbindelse med avtalen; eventuelle andre språk enn norsk som avtalen kan inngås på; de relevante adferdsreglene som næringsdrivende har underlagt seg, og hvordan disse kan konsulteres elektronisk av forbrukeren; og minimumsvarigheten av avtalen i tilfelle en langvarig avtale. Eventuelt tilgjengelige størrelser, farger og materialer kan oppgis.
Artikkel 5 – Avtalen Avtalen inngås, forutsatt bestemmelsen i fjerde ledd, ved aksept av forbrukeren av tilbudet og oppfyllelse av de vilkår som er fastsatt. Dersom forbrukeren har akseptert tilbudet elektronisk, vil næringsdrivende straks bekrefte mottakelsen av aksepten elektronisk. Så lenge mottakelsen av denne aksepten ikke er bekreftet av næringsdrivende, kan forbrukeren heve avtalen. Dersom avtalen inngås elektronisk, vil næringsdrivende ta passende tekniske og organisatoriske tiltak for å sikre elektronisk overføring av data og sikre et trygt elektronisk miljø. Dersom forbrukeren kan betale elektronisk, vil næringsdrivende også ta hensiktsmessige sikkerhetstiltak. Næringsdrivende kan innenfor lovens rammer undersøke om forbrukeren kan oppfylle sine betalingsforpliktelser, samt alle fakta og faktorer som er relevante for ansvarlig inngåelse av avtalen på avstand. Hvis næringsdrivende på bakgrunn av denne undersøkelsen har god grunn til ikke å inngå avtalen, har han rett til å avslå en bestilling eller stille spesielle betingelser for gjennomføringen. Næringsdrivende vil ved produktet eller tjenesten gi forbrukeren følgende informasjon, skriftlig eller på en måte som gjør det mulig for forbrukeren å lagre den på et varig medium: a. næringsdrivendes besøksadresse der forbrukeren kan rette eventuelle klager; b. vilkårene for og hvordan forbrukeren kan benytte seg av angreretten, eller en klar melding om at angreretten er ekskludert; c. informasjon om garantier og eksisterende service etter kjøp; d. informasjonen som er nevnt i artikkel 4 ledd 3, med mindre denne informasjonen allerede er gitt til forbrukeren før gjennomføringen av avtalen; e. kravene for oppsigelse av avtalen dersom avtalen har en varighet på mer enn ett år eller er av ubestemt varighet. Ved en langvarig avtale gjelder bestemmelsen i forrige ledd kun for første levering. Hver avtale inngås under forutsetning av tilstrekkelig tilgjengelighet av de relevante produktene.
Artikkel 6 – Angrerett Ved kjøp av produkter har forbrukeren rett til å heve avtalen uten å oppgi grunn innen 14 dager. Denne angrefristen starter dagen etter mottakelse av produktet av forbrukeren eller en representant utpekt av forbrukeren og meddelt næringsdrivende. I angrefristen skal forbrukeren håndtere produktet og emballasjen forsiktig.